روستای موانا
روستای موانا در ۳۷ کیلومتری غرب ارومیه قرار دارد که بزرگترین روستای محال ترگور شهرستان ارومیه بخش سیلوانا می باشد که بر اساس سرشماری سال ۱۳۹۳ – ۲۱۰ خانوار و ۲۰۰۰ نفر جمعیت دارد.
نام این روستا یک نام اوستایی است که قبل از اینکه مادها نام آذربایجان (آتروژاتکان) را به روی این خطه بگذارند نام تمام خاک آتروژاتکان موانه بوده است که برگرفته از مانا است.مردمان این منطقه همگی مردمانی مهمان نواز و خون گرم می باشند که کرد زبان و از شاخه کرمانج هستند.در زیر این روستایک قلعه تاریخی وجود دارد که مابین روستای موانه و کورانه می باشد که طول آن ۱۳ متر می باشد و قدمتی چند هزار ساله دارد .که چند بار قبل از انقلاب ویک بار در سال ۷۴ ویکبار هم در سال ۸۰ مورد بررسی قرار گرفت.
که نتایج حاصله از کشف کتیبه دوزبانه به خط میخی اوراتویی و آشوری متعلق به اورانا ،شناسایی طبقات منظم فرهنگی از هزاره ششم ق.م تا هزاره اول ق.م در تپه مواناآن دره را کاملا شاخص کرده است.
یکی دیگر از دلایل تاریخی بودن این روستا به خاطر کلیسای مسیح موانا است که قدمت آن به چند قرن پیش باز میگردد. و یکی دیگر از دلایل تاریخی بودن این روستا وجود مقبره یکی از خویشاوندان زرتشت به نام هوزانا می باشد که در سال ۱۳۷۷ ه.قمری شبانه توسط گنج جویان شکافته شد و کلی طلا و جواهرات از آن خارج کردند.
در روستای موانا چند سالی هست که بازاری به نام پنجشنبه بازار بوجود آمده است که در روز پنجشنبه هر هفته میزبان افراد زیادی است که از روستاهای اطراف و شهر ارومیه برای خرید و فروش به این بازار می آیند.در این بازار که شبیه بازار دیزج مرگور (یکشنبه بازار) می باشد روستاییان اطراف احشام خود را برای خرید و فروش به این بازار می آورند.در این روز در این بازار انواع و اقسام مواد خوراکی، میوه، پوشاک و ..را به وفور میتوان مشاهده کرد که بازاریان و تجار از جاهای دور به این بازار می آورند.